Няма почти никакво присъствие извън Южна Америка, а там генерално нищо не се е променило от 1947 г. Има глобално затопляне, но комарите си ги е имало и преди него, така че не става по-зле. Така 70 години «Зика» не е унищожила латиносите, и сега изведнъж стана катастрофа. Всъщност вирусът само е открит през 1947. Сигурно си е съществувал от милиони години, а европейците са колонизирали континента от векове.

 

Имало си е и комари, и «Зика». Но южно-американците не са масово оглупели и не са се изпородили с малки глави.

 

Вирусът «Зика» хипотетично е опасен само за бременни в ранна фаза. Това го прави нещо от типа на варицелата, която също е рискова за бременни. Коректно е обаче да се каже, че варицелата е доста по-голям проблем, защото напоследък много деца не я изкарват като малки, и момичетата има риск да се заразят точно като забременеят. За българските бременни това е нещо, за което следва да мислят повече.

 

Сега «Зика» ще тръгне по пътя на предните грипове. Ще започне разработка на ваксини, очакват се такива до 2 години. После ще ги продадат на правителствата, които по този начин ще отговорят на създадените страхове.

 

Корпорациите ще спечелят доста пари. А дали сме се занимавали наистина с най-важните здравни рискове, това е съвсем отделен въпрос. Със сигурност несериозно звучат призивите жените да не забременяват, заради опасността от «Зика»…

С една дума — гответе се за «Юруш към новите ваксини»

Фармацевтичните корпорации потриха доволно ръце и седнаха на мекия стол, за да наблюдават как балъците се блъскат помежду си пред аптеките.

ГН

Тагове: ; ; ; ; ;