28 януари в столицата на Словакия, Братислава се състоя поредния протест срещу Нато.

 

1

По-рано в столицата на Чехия се проведе такава акция с международно участие- представители от Полша, Германия, Болгария, Италия, Словакия, обединиха усилията си в Общоевропейски протест срещу войните и Нато.

 

2

 

Проблемът, който се среща във всяка страна е един и същ- при встъпване във воения алианс нито една от държавите не е провеждала референдум, което е демократичен начин за приемане на решения. Хората, които никой не е попитал- все пак имат мнение, и не са съгласни с такова членство, протестират, провеждат АНТИ-натовски  демонстрации и настояват за излизане от военния блок.

 

Друг общ проблем, с който се сблъсква всяка страна- въпреки протестните акции, митинги, и в България, и в Чехия, и в Словакия например, в средствата за масова информация, такива мероприятия не намират отклик,

но пък за сметка на това, теми относно преимуществата от членството  са широко предствени в изявленията от правителствата на тези страни.

 

4

 

В Словакия в послено време са се състояли над 20 антинатовски демонстрации, но по някаква причина, това не е широко известен факт в Европа.

Антинатовския протест в Братислава на 28 януари е поредния за Словакия, но се явява и продължение на международната инициатива, чието начало беше поставено символично в Чехия.

 

7

 

Активисти, участници в различни организации, партии и хора от различни страни, които се борят за мир ще обединят усилията си в Съдружество на Европейските народи, за създаването на което, беше подписан Меморандум на съвместно заседание на 27 януари 2016 в Прага.

 

 

9

 

Предвид сериозността на задълбочаващата се криза и ситуацията в Европа, с тази инициатива гражданите от различните държави ще си помагат, защитавайки правата си- като правото на свободен избор и правото на суверените. Значимостта и актуалността на тези теми, бяха напомнени от драматичната битка на народа на Черна Гора, която на 2 декември 2015 година получи покана за встъпване в Нато, след което в страната започнаха масови антиправителствени и антинатовски демонстрации.

 

Българска редакция News Front.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;