Стафан де Мистура tМосква трябва да притисне правителството в Сирия, за да има напредък на в преговорите в Женева. Това заяви в петък държавният секретар на САЩ Джон Кери в разговор с руския външен министър Сергей Лавров.

 

„В разговор с Лавров Джон Кери подчерта нуждата международните участници в преговорите за Сирия да активизират дейността си по политическа линия. Държавният секретар призова Русия да окаже натиск върху Башар Асад и правителството му, за да може то да предприеме необходимите стъпки за гарантиране нуждите на сирийския народ, както и напредък на преговорите в Женева“, заяви говорителят на държавния департамент на САЩ Джон Кърби.

 

Късно вечерта в петък мирни преговори за Сирия започнаха в Женева със среща между специалният представител на ООН за Сирия Стафан де Мистура с официалната делегация от Дамаск. Мистура заяви по-рано, че преговорите за Сирия ще започнат на 29 януари. Очаква се преговорите да продължат шест месеца.

 

Представителите на сирийското правителство пристигнаха в Женева в петък по обяд и бяха с готовност да преговарят с опозицията. Предния ден зам. ръководителят на представителите на опозицията в страната за женевските преговори обяви, че тяхната делегация е взела решение да не присъства на преговорите в Женева. По-късно се появи съобщение, че на преговорите за уреждане на кризата в страната се е съгласил да участва Висшият комитет по преговорите на опозицията в Сирия.

Преди това медиите съобщиха, че САЩ и Русия са изразили съгласието си за взаимни отстъпки по въпроса за това кои да са участниците в женевските преговори за Сирия.

Тагове: ; ; ; ; ; ;