Темата за » Южен поток» беше подхваната с нова сила след разрива на отношенията с Турция.

Но причината не е само в това- първоначално спирането на проекта, беше истински сериал, устроен под нечия режисура, показващ драмата на България, която иска проекта, обаче няма да го направи. Защото така.Защото така казват разни комисии, които принципно нямат право да вземат решение вместо страната ни.

Но пък в кулминацията и очакването : «да бъде или да не бъде», всички видяха момента, в който стана ясно, че на България й го спрират този проект, не го позволяват, не заради някакви изиквания и опасения по официална европейска версия ( чисто на пук на Русия).

 

 

ujen-potok1

После тези, които ни отнеха проекта след някакво време осъзнаха, че въпреки хулиганската заигравка, такова решение е пълна глупост за Европа като цяло. А България, която би трябвало да се занимава с отстояване на собствените си интереси, започна да разбира, че подценява собствената си значимост.

Което прозвуча и от устата на руския президент, който просто отбеляза- без оскърбителни нотки, че е изумен от безззъбата позиция на българската страна по отношение на проекта, което значи просто, че изразява недоумение да види страната ни толкова слабохарактерна. И мина време, и всички си задохме този въпрос- как може наистина да се съгласим на подобно глупост, под предлог ( не дотам елегантен), че изпълняваме европейски изисквания- е, наистина ли се вързахме?

 

Не- трябвало е явно време да осъзнаем, че докато си мислим, че ако ЕС казва така, и ако ние искаме да сме изрядни…какво? Ще ни предложат квоти, и кредит за бежанци? Ще ни кажат браво? Осъзнали собствената си глупост, политиците просто признаха факта- «Да, отказахме се в интересите на САЩ», и тогава вече народа реши да спасява политиката.

Хора от двете страни, експерти, специаисти и въобще адекватни хора с мисъл, започнаха да повдигат темата отново-абстрахирайки се от глупавата ситуация.

 

Българския народ също си каза, че си иска проекта, така че да го чуят всички световни медии, които се шегуваха с изявеното мнение.

Но оставяйки  шегите настрана и двете страни разбраха, че ако искат няма от какво да се притесняват или да чакат «благословия» от холивудкси сценаристи.

 

Даже е по-просто, отколкото си мислим- ако искаме » Южен поток»- ще бъде- тъкмо сега започнахме да осъзнаваме, че от собственото ни мнение зависи как ще се случват нещата и как искаме да общуваме с Русия, защото ако Русия види, че имаме собствено мнение ще го уважи- просто чака знак.

Уважават силните и достойните- неотменима истина.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ;