ИД Ирак убийство деца 5Белият дом от самото начало на сирийския конфликт знаеше, че тези, които разгарят гражданската война в тази близкоизточна страна, съвсем не са «умерени» или «демократи», сближаването с джихадистите беше «умишлено» решение на администрацията на Барак Обама, чиято цел беше да се осъществят плановете по сваляне на сирийския президент Башар Асад. Това каза изпълнителният директор на Института Рон Пол Даниел Макадамс.

 

«Според документите от военното разузнаване от 2012 година, администрацията на Обама е била информирана, че салафитите, «Мюсюлмански братя» и «Ал-Кайда» са основните движещи сили на въстаниците в Сирия», — пише аналитикът.

 

Архитект на свалянето на Асад, според Макадамс, е бившият посланик на САЩ в Сирия Робърт Форд, който е бил в тясно сътрудничество с т.нар. «умерена опозиция».

 

По-късно, продължава авторът,  са били намерени доказателства, че благотворителната помощ на Вашингтон в крайна сметка е попаднала при «джихадистките групировки», което принудило Форд да признае, че голяма част от умерената опозиция първоначално е воювала заедно с Ислямска държава и Ал-Кайда.

 

Аналитикът също припомня, че началникът на военното разузнаване на САЩ в оставка Майкъл Флинт в едно свое интервю от 2015 година признава, че обединението с ислямистите е било «умишлено решение» на администрацията на Обама.

 

«Струва ли си да се изненадваме, че Сирия стигна до катастрофалното си състояние сега, когато стотици хиляди хора загинаха във войната?», — завършва Макадамс.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;