Алпарслан Челик
Алпарслан Челик

Предполагаемият убиец на руския пилот Олег Пешков, който успя да се катапултира от сваления през ноември от Турция руски бомбардировач, Аларслан Челик заяви, че «не се страхува» от руснаците.

 

Интервю от него успя да вземе една от турските агенции, чийто представител се срещна с Челик, когато той се появи на погребение в Турция, съобщава Hürriyet Daily News.

 

Челик твърди, че вярва само в Аллах, защото «само Той ни дава душа и именно Той я прибира обратно», а също, че «денят на смъртта вече е определен, моят — също».

 

Спомняйки си за деня, в който турските ВВС свалиха руския самолет Су-24 на турско-сирийската граница, Челик сподели, че това е бил петък и той заедно с други хора се е опитвал да отвоюва една височина, която преминала в ръцете на сирийската армия.

 

Макар той да приветства свалянето на руския самолет от «храбрите пилоти», мащабите на помощта от Турция за местните туркмени, според него, са недостатъчни.

 

Той твърди, че те получават оръжие за близък бой, но нямат технологична инфраструктура и системи за ПРО. Челик твърди още, че много селища в туркменските райони на Сирия са преминали в ръцете на «руснаците», а граничните селища се намират под обстрел.

 

Чели е сигурен, че сирийските туркмени «за нищо на света няма да допуснат» създаването на «кюрдски коридор в северна Сирия». Той заяви също, че и Русия, и Германия доставят оръжие на кюрдската партия «Демократичен съюз» (PYD), която той счита за крило на забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан (PKK).

 

«И Европа, и САЩ подкрепят създаването на кюрдски коридор, но ние казваме с последния си дъх, че Туркменските планини — ще се превърнат в Галиполи на Средиземноморието», — цитира предполагаемия убиец на руския пилот Hürriyet Daily News.

 

Галиполи  — една от най-кръвопролитните битки по време на Първата световна война, състояла се на територията на съвременна Турция.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;