Турция в Сирия агресия 9В медиите се прокрадна информация, че са концентрирани турски войски на северната и североизточната граница със Сирия.

 

Голяма военна групировка е забелязана в района на граничния сирийски град Камъшлъ. Целта на струпването на турските войски, както се отбелязва от медиите, вероятно може произтича от плановете на официална Анкара да нахлуе на сирийска територия.

 

Според източници, турски сили със специално предназначение от дълго време действат на територията на Сирия, при това действията им са заедно с терористичната групировка „Джебхат ан-Нусра” —  „сирийският филиал” на Ал Кайда.

 

 

За присъствието на турските специални части в Сирия  неотдавна информира самият лидер на „Джебхат ан-Нусра” Абу Мухаммед Аль-Джулани. Той без задръжки призна, че турските военни части не се намират в буферната зона, а са на територията на Сирия. Както знаем, Турция помага на тази терористична ислямистка групировка с оръжие и съветници за създаването на буферна зона на пограничната територия.

 

По-рано в медиите се появи информация за плановете на турското военно командване, прикрити под маската на борба с Ислямска държава да бъдат завзети градовете Азаз и Джабралус и  там да се въведат подразделения от редовни войски.

 

 

Концентрирането на турски войски до сирийската граница не е тайна и в самата Турция. Турските медии публикуват голямо количество снимков материал, от който стана ясно, че военните оборудват позиции в югоизточна Турция. Официалната версия на Анкара е, че се подготвя приемане на сирийски бежанци.

 

 

Всички световни експерти по проблема са убедени, че турската армия няма да се спре само със създаването на буферна зона, а задължително ще навлезе на сирийска територия. Още в края на 2015 година беше съобщено за плановете на Ердоган да проведе подобна операция.

 

 

Френското издание TTU още през ноември 2015 г. публикува съобщение, позоваващо се на местни източници, в което ставаше дума за провеждането точно на тази операция в Сирия, с численост на турската армия не по малка от 10 хиляди души.

 

Нахлуването първоначално било планирано за декември 2015 година, като отново било под прикритието на борбата с формированията на Ислямска държава. В целта присъствало и създаването на зони за сигурност за бежанците, които се намирали в северната част на Сирия.

 

Отбелязани са дори конкретни детайли от военната операцията, а именно: действия на турската групировка на няколко направления. Военните части трябвало да навлязат на около 40 км в сирийска територия, това предполагало реализиране на т.нар. зона за сигурност за 5 млн души.

 

Геополитическите експерти считат, че целта на вероятното нахлуване на Турция не е борба с терористичните групировки и помощ на бежанците, а подкрепа на ислямисти-сепаратисти в Сирия и борбата с кюрдите.

 

Целта на вероятната сухопътна акция на Турция е създаване на коридор между Турция и Алепо, където Ердоган има намерение да създаде алтернативна столица на сирийската опозиция, по подобие на Бенгази в Либия.

 

Без съмнение, в замислената от Турция операция се подразбира мощен удар срещу кюрдите и близките до тях политически сили. Сирийският град Камъшлъ, около който се струпват турските войски, се счита от кюрдите за неофициална столица на сирийско-кюрдската общност, която общност представлява болшинството население от 90-хилядния град.

 

Прогнози: Предстои силен удар по кюрдите, ПКК и партията на демократичното единство, са на мнение експертите.

 

Така неоосманстка Турция има намерение да се справи завинаги с кюрдските въстаници, които са основната бариера на турско-сирийската граница.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;