Турция армияРусия по всяка вероятност подпомага сирийските кюрди, преговорите за военно сътрудничество вече се водят. Това съобщава американската частна разузнавателно-аналитична компания Stratfor.

 

Според информацията от близката до Белия дом разузнавателна компания, Русия ще снабдява Отрядите на народната самоотбрана с оръжие, а руската подкрепа ще помогне на кюрдите да осъществят плановете си – да завладеят град Джараблус на границата с Турция, по-късно да създадат кюрдска автономия в Сирия., че Турция ще реагира болезнено на такъв обрат на събитията, тъй като е известно, че кюрдският проблем е болното място на Анкара.

 

Предполага се, че Турция няма да остане в пас и ще отговори подобаващо, твърди американската разузнавателна агенция.

 

Stratfor твърди, че помощта за кюрдите може значително да усложни отношенията между Русия и Турция. Русия продължава да увеличава въоръженията в провинция Алепо, а това е в пълно противоречие с вероятната турска намеса в конфликта в Сирия.

 

Бъдещето на руско-турските отношения в значителна степен ще зависи от посещението в Анкара на американския генерал Чарлз Браун, който ще обсъди с официална Анкара съвместна операция между Турция и САЩ в Сирия.

 

Резултатите от преговорите, според американската аналитично-разузнавателна агенция, ше определят вероятността от наличието или липсата на въоръжен сблъсък между Русия и Турция.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;