Альоша ltВсички комунистически паметници да бъдат премахнати и да бъдат поставени в музеи. За това настоя депутатът от Реформаторския блок Петър Славов от ефира на Нова ТВ.

 

Той уточни, че значителна част от депутатите искат пълната забрана на комунистическите символи и паметници. За целта се подготвя закон, с който да се регламентира какво да се случи с монументите.

 

„Не говорим за забрана и събаряне на паметници. Просто те трябва да намерят място в музеи. Ако представляват просто някакви артефакти или останки от тази епоха, то тогава собственикът да прецени какво желае да направи с тях“, коментира реформаторът, вносител на законопроекта.

Да се наказват учители, които преподават времето на социализма в българските училища с 2000 лв.

 

Депутатите Методи Андреев от ГЕРБ, Мартин Димитров, Вили Лилков и Петър Славов от Реформаторския блок внесоха в деловодството на парламента «Законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен». Те предлагат всички символи, лозунги, фотоси, знаци и всякакви предмети, създадени през комунистическия режим с цел неговата възхвала да бъдат премахнати.

 

Предвижда се законът да засегне всички държавни органи, техните филиали в страната, както и на местната власт. Задължението се вменява и на «публично-правни организации, физически или юридически лица», които ще трябва да предприемат действия за преодоляване на тежкото наследство от комунистическия режим.

 

Всички символи, възхваляващи комунистическата власт от 9-и септември 1944 година до 10-и ноември 1989 година, могат да бъдат предоставени в «Музея на социалистическото изкуство». Законът забранява също поставянето на публични места на предмети, надписи, скулптури или символи, невярно пресъздаващи комунистическия период и такива, които възхваляват дейността на БКП. Единственият вариант, при който такива предмети могат да бъдат видени публично, е като задължително бъде посочен престъпният характер на режима чрез информационна табела.

Альоша 77_n

На монументи, чието преместване не може да бъде направено веднага, задължително трябва да има поставена указателна табела, която да гласи «Комунистическият режим в България — 9.09.1944 г.-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание».

 

Нов текст пък задължава МОН директори на училища, учители и ректори и преподаватели в университетите, както и публични организации да предприемат действия, така че в помагала, учебни планове, учебници и в образователния процес комунистическият режим, както и неговите партийни и държавни ръководители да бъдат точно и обективно отразени.

 

За нарушение на изискванията физически лица могат да бъдат глобявани с 200 лв., а юридическите лица — с 2000 лв. Санкциите ще се налагат от съответните областни управи. Ако областните управители не си свършат съвестно работата, министър-председателят ще може да издава наказателни постановления срещу тях. Всички отговорни по този закон институции имат възможност в срок от 1 месец от влизането на закона в сила да предприемат всички действия за премахването на символите.

 

16 години след влизането на закона за комунистическия режим в страната все още ще могат да бъдат видени «безсмислени лозунги, предмети, скулптури и пр., възхваляващи този престъпен режим», — твърдят реформаторите.

Петя 707_n

«Но което е по-лошо — последните въвеждат в заблуждение подрастващото поколение относно истинската същност и репресиите на режима. Абсурдът в някои случаи стига до там, децата да идеализират престъпната дейност на дейци на БКП, пряко отговорни за смъртта и страданията на десетки хора и техните семейства и за разрухата на националната икономика и селско стопанство в края на режима». 

 

«Промените в закона са изключително важни за обществото. Те са поредната стъпка да скъсаме окончателно с комунистическия режим и най-важното, да спрем да възпитаваме следващите поколения с лозунги, паметници и петолъчки», коментира пред Faktor.bg Методи Андреев.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;