Тодор Танев министър сМинистърът на образованието проф. Тодор Танев научил от медиите, че Бойко Борисов му е поискал оставката. Това разкри самия Танев вчера в предаването «Лице в лице» по btv.

 

„Връщам се от Етрополе и току-що влизам в кабинета си. От медиите научих, че премиерът ми е поискал оставката. Не съм се чул с него, нито съм разговарял. Дори през последните месеци не съм го виждал, ако изключим заседанията в Народното събрание. Аз исках да се срещна с него или негови представители, за да обсъдим три неща – борбата с насилието и дрогата в училище, ако иска да поеме връзката между бизнеса и образователната система, и да го запозная с четирите експериментални колежи от Монтана до Бургас през Пловдив до Добрич”, каза проф. Танев в предаването „Лице в Лице”.

„Не знам кой е режисьорът за моята оставка, сигурно не е един. Нашият екип свърши отлична работа през миналата година — с 5 законопроекта във всеки един от ресорите и осигуряване на 1 милиард и 300 милиона лева за новата оперативна програма”, допълни проф. Танев.

 

В последните дни в страната нарасна напрежението около термите «турско робство» и «съжителство», които образователният министър заедно с експертите от повереното му министерство бяха замислили за учебниците по история.

 

Град Калофер, родният град на великия поет и революционер Христо Ботев, официално обяви, че ще въстане, ако «робство» бъде подменено със «съжителство».

 

Министър Танев заяви, че ще изчака мнението на специалистите от БАН, за да реши казуса около спорните термини. Професор Искра Баева бе категорична, че истината за турското робство е една — нямало е съжителство, а липса на държавност.

 

Привържениците на термина «съжителство» безуспешно се опитваха да вменят на народа, че той греши в историческата терминология, че не прави разлика между обществено-икономическите формации и други подобни внушения.

 

Истината е, че народът ПРАВИ разлика и владее историческата и поетическата терминология, но 5-вековното робство, т.е. липсата на държавност, липсата на суверенност на българския народ, липсата на държавна идентичност, съчетани с кланетата, подчинеността на османската власт, с потурчванията, с грабежите, беззаконията, корупцията и пр., карат българския народ да приеме присърце поетичната терминология за разглеждания период като единствено валидна и до днес.

 

Най-голяма подкрепа на замислената подмяна по време на общонародните брожения около историческата терминология оказа БНТ.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;