АН 5Известният по целия свят авиоконцерн «Антонов», който още по времето на СССР създаде многобройни уникални самолети, ще бъде ликвидиран.

 

Причината може да е не само в маниакалното желание на украинската власт да унищожи всичко, свързано със Съветския съюз, с който се асоциира Русия.

 

Дело на авиоконцерн «Антонов» са най-големите в света самолети Ан-124 «Руслан» и Ан-225 «Мрия». Тяхното съществуване е прекратено.

 

Според решението на украинското правителство, концернът се ликвидира, а влизащите в състава му предприятия се преминават към «Укроборонпром». Киев взе това решение «във връзка с липсата на участници», защото всичките три предприятия, които влизаха в концерна, още миналата година излязоха от него и бяха включени в гореспоменатия концерн.

Това поясни пресслужбата на министерството на икономическото развитие и търговията на Украйна.

 

В концерна влизаше не само предприетието «Антонов», а също Харковското държавно авиационно предприятие и държавното предприятие «Завод 410 ГА» в Киев.

 

На 14 септември 2015 година концернът «Антонов» беше изкаран от руско-украинското съвместно предприятие «ОАК-Антонов», което разработваше редица нови самолети.

 

Антонов — това е името на великия съветски авиоконструктор, под чието ръководство беше създадено авиационното опитно-техническо бюро през май 1946 година в Новосибирския авиационен завод.

 

«Това е световна марка, чийто разцвет бе дело на съветската епоха и най-вече благодарение на транспортните самолети, които също бяха дело на СССР. Беше създадена цяла серия от уникални самолети. Ан-2 бе създаден в Новосибирск. Едва след преминаването на АКБ в Киев, той стана украинска собственост. Най-големият успех на «Антонов» е пътническото самолетостроене. Ан-24/26 и до днес се експлоатира в Русия. Самолетът и до днес няма аналог», — сподели редакторът на руския портал Авиа.ру. Роман Гусаров.

 

Ан-24 е самолет за полети на разстояние до 2000 км, той работи 20 години — от 1959 до 1979 г. На 1 януари 2006 година в Русия имаше 207 самолети от този тип, от тях 121 се експлоатираха.

Ан-24 има 13 паметника в Русия и един в Узбекистан.

Ан 30 Б 7

Става дума не за ликвидация на самите предприятия, влизащи в концерна «Антонов». Но авиозаводите преминават под контрола на държавната компания «Укрооборонпром», губейки по този начин историческата си марка, своята връзка със съветската и руската авиация.

Една от причините за всичко това е маниакалното желание на украинската власт да се избави от цялото си съветско наследство.

«Антонов» e съветска марка. 

СССР произвежда 200 самолета Ан за година.

 

Последните експортни продажби с марката Ан са били през 2014 и 2015 година. Закупила ги е Русия.

 

«Нито една държава в света, освен Русия, не се интересува от Украйна като авиационна държава. Русия имаше много идеи за интегриране на бившия съветски концерн. Но за съжаление Украйна реши, че трябва да извлече максимални дивиденти от уж нанавистното й съветско производство само за лични цели. Руски компании осигуряваха периодични поръчки на концерна «Антонов», — добавя Гусаров.

 

«В резултат сега разпродават на безценица съветското имущество на американци и европейци.

Обидно. Много обидно.

Защото цялата производствена база, авиационната школа е създадена от Съветския съюз, — завършва Гусаров.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;