Тодор Танев министър сМоето лично отношение е, че робство е имало, заяви образователният министър Тодор Танев в отговор на въпрос за съдържанието в учебници по история.

Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание, коментира министърът на образованието и науката Тодор Танев пред журналисти в парламента по повод дискусията как да фигурират в учебниците по история 500-те години османско владичество по българските земи. Той посочи, че окончателното решение трябва да бъде взето след 28 дни.
Според новите учебни програми шестокласниците ще учат за устройството на Османската империя, както и за мястото на българите в системата на османската държава. В учебника ще пише за «съвместното съжителство» в «османско владичество», но ако учениците използват изразите «робство» или «присъствие», техните оценки няма да бъдат намалявани, обясниха от МОН преди ден.
Този термин, който е придобил национално значение и продължава да служи за спояване на българската нация, е, остава и ще пребъде робство, каза просветният министър, цитиран от БТА.
По отношение на термина «съжителство» Танев посочи, че това е термин от литературата и става дума за съжителство между различни етнически групи — евреи, арменци. Говорим за отношенията в личен план, уточни той.
Робството си е робство, съжителството е съвсем друго нещо и двете могат да съществуват по едно и също време, но все пак има още един термин и той е владичество, коментира Тодор Танев.

Не аз съм въвел думата съжителство, тя беше въведена 90-те години от съвсем друг министър, посочи той. Сега аз трябва да чистя авгиевите обори на внасянето на този термин от друга област в историята, добави той.

Просветният министър посочи, че преди две години и също така преди една година са пуснати писма към Историческия институт на БАН и към две катедри по история в Софийския и Великотърновския университет да дадат отговор за научната интерпретация дали е робство или нещо друго, но до този момент няма отговор.

Министърът отбеляза, че в момента се използва терминът «владичество» в очакване да изтекат тези 28 оставащи дни от законния един месец за разглеждане на проекта от историците. По думите му те трябва да обосноват дали да се използва терминът робство или владичество.

По повод готвените промени в образователната програма, днес от ВМРО-Пловдив поискахаоставката на министъра на образованието и целия му екип. Според пловдивските воеводи предлаганите промени в учебните планове и съдържание са равносилни на национално предателство.
Този, който ме е назначил, е министър-председателят и искам да остана да си върша работата, заяви проф. Танев в коментар за исканата оставка. Никъде не съм казал, че моментално си хвърлям оставката с ритуални някакви танци на самоубийство, каза министърът, цитиран от БГНЕС.
От политическа гледна точка е правилно министър-председателят, който те е сложил и който е отговорен за цялата коалиция, да прецени дали да изляза и в кой момент да изляза, каза Танев.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;