Сирия ан нусра 8_0Сирийската опозиция представи  условията си за участието в насрочените за утре женевски преговори, а те са следните:

  • Русия да прекрати моментално военно-въздушната операция в страната.

Според тях, преговорите трябва да постигнат създаването на преходно правителство в Сирия и оттеглянето на президента Башар Асад.

 

Сирийските опозиционери допълват още, че от преговорите ще зависи и „прекратяването на обсадата и бомбардировките” над Сирия, „особено от страна на Русия”, както и от освобождаването на затворниците, информира „Уолстрийт джърнъл”.

 

Миналата неделя специалният представител на руския президент за Близкия Изток и Африка, заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов сподели пред медиите, че сирийската опозиция не трябва да поставя какви и да било предварителни условия по преговорите.
САЩ също призоваха сирийските опозиционери да участват в преговорите без предварителни условия.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура съобщи, че преговорите за Сирия ще започнат на 29 януари. Очакванията са те да продължат поне половин година.

 

В неделя медиите съобщиха, че Съединените Щати и Русия са съгласни на взаимни отстъпки по отношение участниците в женевските преговори за Сирия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;