Бензиновози df7САЩ не признават факта, че Турция купува петрол от Ислямска държава, поради „геополитическото си късогледство”, заяви в четвъртък председателят на парламентарната комисия по международните въпроси на Русия Алексей Пушков. 

„Заедно с Русия, Сирия, Ирак, Гърция, Израел също отправят обвинения към Турция, защото тя купува петрол  от ИД. Само САЩ не виждат това, защото са геополитически късогледи, написа Пушков в социалната мрежа Туитър.

 

Във вторник Израел също официално заяви, че бойците от ИД отдавна продават петрол на Турция.

На 2 декември 2105 година руското министерство на отбраната публикува доказателства за доставяния петрол от контролираните от Ислямска държава територии за Турция. Става въпрос за много печеливш бизнес, в който участват тайните служи на Турция, а и пряко членове на семейството на президента на Турция Реджеп Ердоган.

Тогава официално бе съобщено, че Москва притежава необходимите данни за три основни маршрута, чрез които ИД транспортира петрола от Сирия в Турция – западен, северен и източен. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че ИД използва за контрабандната си петролна мрежа около 8,5 хиляди бензиновози, с които се транспортират около  200 хиляди барела петрол дневно.

 

Руското военно министерство тогава публикува и видеозапис, който е запаметил безпрепятственото пресичане на цистерните през сирийско-турската граница в района на Рейханли.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;