Нато 01НАТО може да започне борба с руското «информационно оръжие», създавайки специализирана информационна част, която ще координира различните методи за достигане на информацията от алианса до медиите и обществеността, пише Reuters, позовавайки се на проект-предложение на  НАТО, което попаднало в ръцете на агенцията.

 

«Част от новата комуникационна стратегия на НАТО може да бъде използване на военна тактика, за да се разбере противника, а след това да се осъществи въздействие върху задграничната аудитория», — се казва в статията.

 

Reuters подчертава, че НАТО планира да работи с руските медии и в социалните мрежи, анализирайки основните сюжетни линии, както и да адаптира своите комуникационни кампании при необходимия културен контекст, за да въздейства най-ефективно върху аудиторията.

 

Агенцията отбелязва още, че северо-атлантическият алианс планира «по-бързо да разсекретява изображенията», за да може превантивно да предупреждава НАТО за «плашеща активност», а също да анализира комуникацията в социалните мрежи.

 

Както отбелязва агенцията, НАТО отказва да коментира документа, но организацията отбелязва, че военният комитет работи над политиката си по отношение на стратегическите комуникации.

 

Съветникът за връзка с обществеността и стратегическите комуникации от НАТО Ева Свободова съобщи, че страните-членки от алианса тепърва ще обсъждат този проект преди неговото влизане в действие.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;