Порошенко dКиев инициира обсъждане в Съвета за сигурност на ООН около позицията на руския президент Владимир Путин за Донбас, което „поставя под съмнение границите на Украйна“. Това съобщи в четвъртък, 28 януари, пресслужбата на украинското външно министерство.

 

„На 27 януари украинската делегация инициира обсъждане в Съвета за сигурност на ООН по неотдавнашното изявление на президента на Русия Владимир Путин за Донбас, което поставя под съмнение границите на Украйна“, се посочва в съобщение на сайта на украинското министерство.

 

„В време на обсъждането представителят на Украйна Владимир Елченко заяви, че е недопустимо висшето ръководство на Русия да пренаписва историята, това поставя под съмнение териториалната цялост, суверенитет и политическа независимост на Украйна“, уточниха от министерството.

 

В същото време украинският президент Петро Порошенко написа на страницата си в социалната мрежа Фейсбук следното:

«Неотдавнашните цинични манипулации на руското ръководство по отношение териториалната цялост на Украйна и произволното тълкуване на Меморандума от Будапеща ще получи достоен отпор по време на днешните консултации в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк“.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;