Ненчев 3Българските ВВС планират да заменят старите изтребители от СССР с нови самолети в близките три години и половина. Това съобщи американското издание „Дифенс Нюз“, позовавайки се на изказване на българския военен министър Николай Ненчев.

 

Според министър Ненчев, когото цитира Лента.ру. в края на март 2016 г. в парламента ще се представи доклад за страните, от които ще се закупят новите самолети. Министърът уточни, че първият договор за доставка ще се сключи до края на тази година.

 

Понастоящем българското министерство на отбраната разглежда 3 предложения за закупуване на нови изтребители– изведените от експлоатация американски F-16, шведските „Грипен“ и „Юрофайтър Тайфун“.

 

Решението да се подменят старите съветски изтребители било взето заради стремежите на  българското правителството да се ограничи зависимостта от Русия в областта на военно-техническото сътрудничество, напомня руското издание. 

 

Припомняме, че през ноември 2015 г. Парламентът на България гласува с болшинство за подписването на междуправителствено споразумение с Полша за модернизация и ремонт на шест руски изтребителя МиГ-29, след като месец преди това двете България и Полша постигнаха споразумение, че поляците ще ремонтират техниката. Веднага след това руската компания „МиГ“ заплаши, че ще оспори споразумението между България и Полша.

 

През 2004 г., годината, в която страната ни се присъедини към НАТО, официална София обеща на алианса до 2016 г. да замени шест от изтребителите си МиГ-21 с нови самолети. Това е и времето, в което МиГ-21 бяха свалени от въоръжение в армията. Понастоящем българските ВВС имат 27 бойни самолета, включително 15 изтребители МиГ-29 и 12 щурмови самолета Су-25.

 

Правителството на България планира още до 2024 г. да увеличи военните разходи на страната от настоящите 1,3% от БВП до 2%. Според плана 20% от разходите за отбрана ще бъдат целево насочени за покупка на нови самолети.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;