Тодор Танев министър сМОН ще изчака историците да се произнесат за термина, това стана ясно от изявлението на българския министър на просветата Николай Ненчев.

 

Той ще изчака мнението на историците, за да стане получи яснота как да бъде описано в учебниците турското робство. Намерението в учебниците да бъде записано «съжителство» предизвика неописуемо недоволство първо в социалните мрежи, което се пренесе и сред неползващото интернет население.

 

«Правилният термин, който е добил национално значение и който продължава да служи за спояване, скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде като «робство». Робството си е робство, тежко робство, но срещу съжителството никой не е вдигал въстание. Аз, като министър, нямам право да се намесвам в това, което по закон се изисква, а именно научната колегия да определи правилните понятия», заяви министърът.

 

Министър Танев допъли че деца, използвщи думата «робство», няма да бъдат наказвани в оценяването.

 

«Лично аз ще накажа този, който санкционира което и да е българско дете от какъвто и да е етнически произход, което спомене в час, че определената за този период, от този до този век, политическата система е робство.»

 

Материалът „Средновековие“, който ще бъде пропуснат в резултат на промени в учебните планове, ще бъде изучаван в осми клас, уточни министърът на образованието.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;