Ботев_nРодният град на Христо Ботев Калофер въстана срещу проекта на Министерството на образованието, който предвижда в българските учебници да не пише, че в страната ни е имало «османско робство», а «съжителство между традициите на християни и мюсюлмани».

«Не сме съгласни! Ние сме родени в града на великия Христо Ботев — да се отречем от Ботев ли? Защо е бил подвигът на Ботев? Защо е било националното освободително движение?», пламенно попита Светла Йотова от местното читалище пред «Нова телевизия».

 

«В Калофер всеки камък е история. Калофер е опожараван три пъти от турците, калоферци са изклани, крили са се. Години наред са опитвали да съберат това, което са им взели. Това не може да е съжителство, това е робство. При нас не е имало мирно съжителство. Спомнете си Баташкото клане. Не е удачно двете думи да бъдат подменени», заяви друга жителка на революционния балкански град.

 

Според друга жителка на Калофер действителна е имало както съжителство, така и робство. Според нея е имало хора-мюсюлмаи, които наистина са живили мирно и тихо с българите, но е имало и такива, които съвсем не са били мирни и тихи.

«Ако липсва думата робство трябва да унищожим половината си литература. Какво да правим — да зачеркваме Вазов ли?», попита тя без да очаква отговор от експертите в МОН и властта.

 

«Карлово, Сопот и Калофер — тук има една чиста българска вяра, песните доказат историческата памет на народа. Те казват много неща. Изворът етук. Когато човек избяга от тук, той е жаден», казват по темата калоферци.

 

Днес започва подписка, ще бъде написана и декларация, които ще бъдат изпратени до министерството на образованието.

 

«Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание? Щеше ли да има такива герои като Ботев и Левски? Как да възпитаваме децата си? Ще се получи един вакуум. От днес почваме подписката. Декларацията днес ще я направим. Нека първо да видим какво ще кажат от министерството. Сигурен съм, че ще ни подкрепят Карлово и Сопот, а след това и цяла България», категоричен бе кметът на Калофер Румен Стоянов.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;