Холандия, която в момента председателства Европейския съюз на ротационен принцип, започна акция в подкрепа на страните от ЕС за нов план за разрешаване на мигрантската криза.

Планът предполага приемане «на няколко стотин хиляди бежанци годишно» от Турция в замяна на споразумение за връщане на всички нелегални, които пристигат в Гърция.

 

Това каза холандският лидерът на социалдемократите Дидерик Самсом в интервю за вестник «De Volkskrant». Планът е подкрепен от министър-председателя Марк Рюте, информира EUobserver.

 

«Има реален шанс тази пролет в ЕС да се постигне договорка с Турция за законна миграция на няколко стотин хиляди бежанци годишно в замяна на приемането обратно на всички, които влизат през Гърция», информира медиите и обществеността Самсон.

 

Става въпрос за разселването «между 150 000 и 250 000» бежанци в страните от ЕС, които доброволно участват в плана.

 

Първата среща по темата е проведена през декември: между холандския министър-председател Марк Рюте, германския канцлер Ангела Меркел, шведския премиер Стефан Льовен и холандския еврокомисар Франс Тимерманс.

Самсом допълни, че води «интензивни» разговори с Германия, Австрия и Швеция, «поради наличието на социалдемократи в правителството им».

 

«В най-лошата ситуация, само тези страни плюс вероятно още няколко, като Франция, Испания и Португалия, ще вземат участие», съобщи той, но подчерта дебело, че на този етап Франция «избягва» въпроса.

Тагове: ; ; ; ; ; ;