Гръция твърди, че Македония е спряла достъпа на бежанци към Централна Европа и така е блокирала  2 600 души на гръцката граница.

 

Македонската граница е затворена за бежанци в сряда следобед, причината не е ясна, няма коментар от официалните власти, предаде АBC news.

Миналата седмица Македония също затвори границата си за два дена.

 

През ноември Македония започна ограничаване на преминаването на мигранти през границата си. Разрешение за преминаване на този етап имат само  бежанци, които имат добросъвестен вид. Всички останали Македония счита за икономически мигранти и ги оставя в Гърци. От своя страна Гърци ги съветва да търсят убежище, да се съгласят на доброволно репатриране или да бъдат депортирани. Македония в близкото минало ограничи и пропуска на бежанци, които бяха посочили за крайна цел Австрия или Германия.

 

В същото време Еврокомисията критикува в доклад Гърция, че страната «сериозно е пренебрегнала» задълженията си за контрол на външните граници на Шенгенската зона. Според доклада, Гърция се е провалила в регистрацията, проверките и пръстовите отпечатъци от мигрантите, пристигнали през ноември. Ако доклад се одобри от страните-членки на Шенген, Гърция ще има срок от три месеца, за да поправи грешките си. В противен случай ЕС може да се очаква препоръка към другите държави временно да затворят границите си с Гърция.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;