Бъфало mentМасовата миграция е един от глобалните символи на епохата, в която живеем. Милиони хора бягат от държавите си от Африка и Близкия изток. Така се спасяват от насилието и бедността. На бежанците започват често живота си от нулата, пише журналист на RT.

 

„Целта ми е да науча английски, за да мога да си намеря работа и да изкарвам пари“, разказва Чхаби, бежанец от Бутан, също потърсил спасение в САЩ.

 

Много от бежанците в Америка са заселвани в Бъфало, щата Ню Йорк. Всяка година там пристигат към 1500 души — с надежда за по-добър живот. Но градът също е съпроводен с много трудности.

 

Централната гара в Бъфало, която е действителен паметник на миналата промишлена слава на града, е реалното свидетелство за десетилетия икономически спад в САЩ. Последният влак, който тръгва от гарата в Бъфало, го прави през далечната 1979 г. за последно е тръгнал влак от там, а през 1984 г. гарата напълно спира работата си. Сега там е пустош.

 

Бъфало попада в т.нар. „ръждив пояс“, простиращ се от североизточната част на страната, където е и Бъфало, и стигащ до централните западни региони на страната. В миналото тези земи са сърцето на американската промишленост, но в момента регионът е в абсолютен упадък. Къщите и магазините днес там са изоставени.

 

Точно това легна върху  плещите на новите бежанци — каузата да възстановят местната икономика.

 

„Вероятно имигрантите са по-склонни да рискуват, за разлика от другите граждани. Те са много по-предприемчиви“, сподели кметът на Бъфало Байрън Браун.

 

Иракчанката Надин Юсеф пристига в града преди повече от година заедно с мъжа си и четирите си деца. Тя работи на две места – от пет сутринта в пекарната, а след това до шест вечерта в магазин. В нея липсва вече първоначалният оптимизъм.

 

Имам надежда, че някой ден да успеем да се махнем, тук не ми харесва“, сподели Юсеф.

 

Според нея, някои от улиците в града са опасни.

 

„Казаха ми след шест вечерта въобще да не се показвам на улицата“, допълни иракчанката.

 

Въпреки тежкият живот в САЩ, десетки хиляди имигранти искат да се доберат до страната, за да потърсят по-добър живот. През 2016 г. американското правителство планира да приеме 85 000 бежанци, но както става ясно —  „американската мечта“ ще бъде илюзия за мнозина от тях.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;