ИД Либия 9Вашингтон и съюзниците му след няколко седмици могат да започнат военна кампания срещу ИД в Либия. Това пише в статия, публикувана във вторник в електронната версия на американския вестник The New York Times.

 

Според източници на изданието, Пентагонът е събрал достатъчно количество разузнавателни данни за Либия. Военната кампания ще се състои в «нанасяне на авиоудари и участие на елитни американки части». Вестникът отбелязва, че Вашингтон ще бъде подкрепен от Великобритания, Франция и Италия.

 

Според The New York Times, администрацията на президента на САЩ Барак Обама планира «да открие трети фронт във войната срещу ИД», без да проведе консултации с Конгреса за рисковете, с които е свързана тя. Председателят на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джозеф Данфорд на 22 януари заяви на среща с журналисти в Париж, че трябва да се спре ръстът на ИД в Либия чрез средствата на война.

 

«Твърде разтревожен съм от разширяването на влиянието на ИД в Либия», — подчерта тогава той.

 

«Мисля, че военачалниците трябва да представят пред министъра на отбраната и президента начин, който да позволи да се свърши с експанзията на ИД в тази страна», — посочи генералът.

 

Той изрази увереност, че групировката ще координира действията си от Либия.

 

«Трябва да се приложат решителни мерки във военната сфера, за да се ограничи експанзията на ИД. Трябва да се направи така, че това да съдейства за политическото регулиране», — добави той, без да назовава никакви конкретни срокове.

 

Както стана ясно по-рано, ситуацията в Либия през този месец забележимо се изостри. Терористите от ИД активизираха настъпателните си действия в северната част на страната и се опитаха да завземат нефтените пристанища в района на «нефтения полумесец», както наричат крайбрежието на залива Сирт.

 

Според сведени от международни наблюдатели, на територията на Либия понастоящем действат около 3 хиляди бойци на Ислямска държава.

Тагове: ; ; ; ; ;