Сорос hКитай отговори на изявленията на Джордж Сорос, който «обяви война» на националната валута на страната, а също предупреди милиардера от бъдещи резки изказвания по адрес на китайската икономика, пише официалният вестник на Комунистическата партия на Китай «Женмин Жибао».

 

«Финансовият хищник» Джордж Сорос по време на Световния икономически форум в Давос тази година «обяви война» на китайската валута. Под негово въздействие на международните финансови пазари са засилиха колебанията, азиатските валута явно бяха подложени на още по-голям натиск след спекулациите му. Заканата на Сорос по отношение на юана и хонконгския долар не могат да успеят — в това няма никакво съмнение», — е подчертано в статията.

 

Изданието пише, че чрез обявяването на война на азиатските валути Сорос дава допълнителни възможности на Китай да задълбочи финансовото си сътрудничество с Източна Азия.

По-рано Сорос бе обвинен в сриването на азиатските валути в периода на финансовата криза през 1997 година, както и в атака на британската национална валута през 1992 година. През 2014 година стана ясно, че Сорос напуска пазара на финансовите инвестиции, но той заяви, че запазва поста си на шеф на Soros Fund Management.

Тагове: ; ; ; ; ; ;