Бридлав ФилипЕвропейското командване на въоръжените сили на САЩ в Европа определи за главен свой приоритет „сдържането на руската агресия“, предаде РИА Новости.

 

Това се казва в обновената стратегия на Евро-командването на САЩ в Европа, представена във вторник на сайта на командването. Автор е главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав.

 

Според документа, Русия е главнтаа заплаха заради „неуважение към суверенитета на съседите й в Европа“, увеличаване на силите в Арктика, както и за действията й извън сферата на отговорността на EUCOM – в частност, в Сирия.

 

„Русия отправя сериозно предизвикателство на нашите партньори и съюзници в различни региони, а това е глобален проблем, който се нуждае от глобална реакция“, се казва в документа.

 

В стратегията за 2012 г. Русия бе представена като потенциален партньор, с който може да се градят „ключови отношения“.

 

В така представения документ Русия се описва като заплаха от изток и север, а заплаха за Европа от юг EUCOM счита Ислямска държава.

 

Другите приоритети, изброени в стратегията са дейността на НАТО са следните: защитата на стратегическите интереси на САЩ, противодействието на международните заплахи, гарантирането на боеготовността на въоръжените сили и поддържането на ключовите отношения.

 

В обновената си стратегия Eвропейското командване на въоръжените сили на САЩ отбелязва, че 2015 г. е била една от „най-натоварените“ от края на «студената война». Съкращаването на броя на американските войски в региона през последните 25 години, според американското командване, е поставило под заплаха стабилността в Европа.

 

Западът нееднократно обвиняваха Русия в „агресия“ – най-вече заради това, че руските войски били присъствали на територията на Източна Украйна по време на водещите се там военни действия. Москва опроверга подобни твърдения. Миналата година Владимир Путин заяви в интервю за италианския вестник Il Corriere della Sera нарече изказванията за „агресивните действия“ на Русия спекулации от страх.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;