Искра Баева 11Терминът „съжителство“ , използван в учебниците по история според новия учебен план, е напълно неверен и неадекватен. Ние сме били под турско робство, не сме съжителствали заедно. Това зави историкът професор Искра Баева, предаде «Труд».

«За първи път чувам термина «съжителство», използван за това време. Той е много странен, напомня ми за началото на 90-те години, когато се появи терминът «присъствие», коментира още Баева.

 

Тя припомни още, че терминът «присъствие» е измислен не от професионални историци, а е плод на депутати на ДПС. Приетите термини са «господство», «владичество», «робство» по българските земи.

 

«Същите тези деца учат и възрожденска литература, където се използва терминът робство», припомни Баева. По думите й «робство» има емоционално значение.

 

Проф. Баева бе категорична, че никъде в историческата литература този термин не се появява.

 

Според проф. Баева е възможно «съжителството» да е модерна версия на «комшулука» между българи и турци, но ако става въпрос за отношението между българите и Османската империя, терминът е неадекватен.

 

«Самата дума «съжителство» не е подходяща. Разбира се има някакво съжителство по тези земи в този период», коментира пред Нова тв главен асистент Владимир Станев.

 

По думите на Станев, ако се даде право на всеки авторски колектив да определя терминология, напълно възможно е «съжителството» да стане част от учебното съдържание на учебниците по история.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;