Оланд francois-hollandeПрезидентът на Франция Оланд наруши едно от предизборните си обещания, заменяйки министър-жена с представител на силния пол, с което наруши паритета между жените и мъжете в правителството.

 

В сряда Елисейският дворец съобщи за оставката на министъра на правосъдието на Франция Кристиан Тобир. Новият министър ще бъде настоящият депутат от Националното събрание Жан-Жак Юрвоас.

 

«Сега сме 17 мъже и 15 жени. Така се получи. Ако говоря честно, в момента този въпрос не е на дневен ред», — каза официалният представител на правителството Стефан Ле Фол, отговряйки на въпроси на журналисти след заседанието на френския кабинет.

 

През февруари се очакват нови промени във френското правителство. Лоран Фабиус може да премине в Конституционния съвет на Франция, а сред основните кандидати за негов заместник е председателят на международния комитет от Националното събрание Елизабет Гигу. Освен това, възможни са промени и в икономическото министерство.

 

На този етап коментари по темата няма, «водят се консултации».

Обещанието на Оланд по време на предизборната му капания бе следното: «Аз съм президент на Франция, ще създам правителство, в което ще има паритет между мъжете и жените в него».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;