Кулинарна столица aВ условията на ограничен внос на западни хранителни продукти руската кухня преживява „удивителен и чудесен ренесанс“, пише Newsweek.

 

Чуждестранните продукти по рафтовете на магазините са заменени от стоки, дело на фермерите от цяла Русия, а задграничните ястия в менютата на ресторантите са заменени с изконни руски лакомства. Така руската кухня завърна неповторимата си естетика. Това от своя страна превърна Москва в една от най-интересните гастрономически столици в Европа, твърди изданието.

 

Движението на „локаворите“ или хората, които се хранят само с местни продукти, е популярно в много части на света. Но ако за повечето хора това е един труден избор, за руснаците то е необходимост. И те успяха да намерят радост в това, пише в статията.

 

„Това е една извънредно проста и прекрасна идея: земята, в която живееш, те храни“, разказва френският кулинар Жером Ромер. „Москва е чудесно място за работа. Екипът ни е готов да направи всичко от нулата“.

 

В „града на месото и картофите“ Ромер създава вегетариански деликатеси, които, макар и не автентично руски, но те са приготвени от продукти, произведени от всички ъгълчета на необятната Русия.

 

„Търсим доставчици от цяла Русия“, споделя говорителят на кооператив „ЛавкаЛавка“ Мария Златополская. „Стараем се да правим промоции на различни региони на Русия, да „доближим“ всеки един от тях до Москва; да помогнем на хората да разберат какво има в страната ни“, сподели тя.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;