Министерството на образованието предложи „съвместно съжителство» като коректна формулировка на 500-те години турско робство. Това стана ясно по време на представянето на плановете на новите учебни програми по „История и цивилизация» за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас. Децата ще изучават по история и темата за българите в османската политическа система.

Когато новата учебна програма влезе в сила, шестокласниците ще учат за устройството на Османската империя, както и за мястото на българите в системата на османската държава.

 

Турско робство pСпоред експерта по история към Министерство на образованието Радостина Николова в програмата не се влагат определения, а издателите на учебниците сами ще решават дали да използват понятията «владичество» или «робство».

 

«Преди да прочетете очакваните резултати за съвместното съжителство, много ви моля, върнете се по-нагоре в учебната програма и вижте, че има политическа система на Османската империя, което означава, че — отново се връщам към това — характеристиката на тази политическа система ще я даде науката. В последно време в историческото пространство, мисля, че отдавна затворихме един спор — присъствие, робство и така нататък. И се наложи един термин, който се използва — владичество. Това е начинът, който най-лесно може да обясни управлението на чужд владетел по българските земи. Произходът е гръцки — игемон, владетел и от там иго и «Под игото», каза тя.

 

Николова коментира и термина „съвместно съжителство», като стана ясно, че ако учениците използват „робство», това няма да се отрази негативно на оценките им.

 

Децата, които в момента са в шести клас, няма да изучават Средновековието. Това става ясно от новите учебни програми по предмета „История и цивилизация», които бяха представени в образователното министерство.

 

По сега действащата учебна програма Средновековието се изучава в осми клас. След две години, когато настоящите шестокласници ще бъдат в осми клас, ще влезе в сила новата учебна програма. Но в нея има разминавания между материала заради разместванията по предмети и така на практика един випуск ще изпусне цели исторически периоди.

 

От Министерството на образованието обясниха, че заради разместването на теми в годините пропуски нямало да има, а само повторения.

 

Сходна е ситуацията и по „География и икономика», където децата ще «изпуснат» континент Европа по същата причина.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;