Великобритания 1Великобритания стартира процедура за излизане от ЕС, ако за това гласуват британците. Веднага след обявяване на резултатите от гласуването, процедурата за излизането ще бъде обявена, макар референдумът да не е обвързващ юридически, заяви министърът на външните работи на кралството Филип Хамънд.

 

Референдумът за членството на Великобритания в ЕС трябва да бъде проведен в края на 2017 година, но може да се състои и през юни тази година, ако Великобритания и ЕС постигнат споразумение за това през февруари.

 

«Макар референдумът да не задължава юридически това да се изпълни, той ще бъде задължителен за изпълнение от политическа гледна точка. Ако британците гласуват за излизането, ние ще пуснем в ход член 50 от Римския договор (за създаването на Европейската икономическа общност) и ще стартираме процеса на преговори за процедура по излизането — това е неизвестна област, защото нито една страна все още не го е правила», — каза той по време на речта си в палатата на лордовете.

 

Според него, това ще се случи веднага след като стане ясно гласуването, отбелязва Telegraph.

 

Според процедурата, премиерът трябва да напише съответното писмо до шефа на Европейския съвет, с което го уведомява за намеренията на страната да напусне Съюза. Европейският съвет след това назначава делегация за провеждане на преговори, а също установява 2-годишен срок за преговори по споразумението за излизане. Страната престава да бъде член на ЕС или след влизане в сила на подписаното споразумение за излизане, или при изтичане на 2-годишния срок.

Тагове: ; ; ; ;