Джон Кери 91dДържавният секретар на САЩ Джон Кери в сряда ще се срещне с министъра на външните работи на Китай Ван И, с когото ще обсъдят северокорейската ядрена програма и други международни въпроси.

 

Официалният представител на МВнР на Китай Хуа Чунин изрази надежда, че визитата на Кери ще помогне «да се задълбочат контактите между двете страни по редица важни въпроси». Представителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кери на свой ред съобщи, че се надява да обсъди в Китай северокорейската ядрена програма.

 

След като Пхенян обяви за провеждането на изпитания на водородна бомба, ситуацията в Корейския полуостров отново се изостри. Заедно с призивите да се възобнови замразяването на шестстранните преговори, все по-настойчиво започнаха да звучат призивите от САЩ и Южна Корея за необходимостта от ожесточаване на санкциите срещу КНДР.

 

Китай осъди провежданите изпитания, но беше твърде внимателен с предложенията на Вашингтон и Сеул за нови ограничителни мерки по отношение на Пхенян. На този фон в САЩ в последно време се появяват съобщения, че Китай полага недостатъчно сили за решаване на проблема и оказва недостатъчен натиск върху КНДР по въпроса, не използва лостовете си за влияние. Тези изявления бяха наречени от МВнР на Китай «необосновани и неконструктивни».

 

«Необходими са съвместните усилия на всички страни, необходимо е да вървим в една посока. Шестстранните преговори бяха прекратени, защото отделни страни не направиха това», — заяви Хау Чун в отговор на американската критика.

 

Шестте страни — САЩ, Русия, Китай, Корея, Япония и КНДР.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;