България е най-корумпираната държава в Европейския съюз

Дата на публикуване: 27 01 2016, 13:48


кОРУПЦИЯ 31cБългария е най-корумпираната държава в Европейския съюз.

 

Страната ни е на дъното в класацията „Индекс за възприятие на корупцията“ за 2015 година, проблемите на държава ни са системни. Това е изводът, който направи изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов на пресконференция в БТА.

 

България е на 69-то място от 167 държави в класацията за 2015-а. Сред държавите от ЕС сме на дъното. Заедно с нас са и Гърция, Румъния, Италия, но дори те са с по-добра оценка.

 

Дефиницията, която е приета за корупция е следната:  корупция е „злоупотреба с обществено положение за лично облагодетелстване“.

 

Положително развитие за Румъния.

През 2014 година Румъния е била на еднакво ниво с България, според индекса.

Но положението за северната ни съседка вече е друго — Румъния вече е напред. Причината за това, според Славов, са антикорупционните мерки, работата на Антикорупционната агенция.

 

Негативната тенденция за нашата страна произлизат от състоянието на съдебната реформа, която боксува през последните години.

Съдебната власт вместо да произвежда правосъдие, произвеждаше скандали, подчерта още Славов. Той отбеляза и развилия се скандал с КТБ, „гнилите ябълки“ в съдебната система и разработката „Червей“.

 

Законодателството не е предвидило нещо за пресичането на задкулисието.

КОрупция jpg

За най-некорумпирани се считат скандинавските държави Дания, Финландия, Швеция. Причината за това е ефективна политика за санкциониране.

 

В годините на прехода срещу корупцията в сферата на обществените поръчки се противодейства само чрез законодателни промени. Но те не са достатъчни, за да се пребори тя, добави Петьо Славов от Асоциация „Прозрачност без граници“.

 

Според него, необходими са реални действия, а това предполага компетентните органи да влязат в своята роля.

 

България е на първо място по брой органи, които имат функции по противодействие на корупцията – прокуратура, спецпрокуратура, ДАНС, НАП, Сметна палата, Комисия за конфликт на интереси и други. В същото време резултатите ни са най-ниски. Този парадокс сочи за липса на воля за правоприлагане, заключи Славов.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий