Без участието на Русия конфликтът в Сирия не може да се реши. Това каза зам.-председателят на немската партия Християндемократическия съюз в програмата на Ане Вил по телевизия Das Erste.

 

„Русия е важна държава, затова е повече от добре, че Путин действа в Сирия. Без него нищо няма да стане“, сподели той и призова  Ангела Меркел да слезе на земята и се завърне към „реалната политика”.

 

Лашет допълни, че политически е напълно допустимо, дори желателно да се работи не само с онези, които „на всички се харесват”.

 

„Сирийската война ще завърши тогава, когато Русия, САЩ, ЕС, Саудитска Арабия и Иран – а това е достатъчно сериозен списък от държави – започнат да се борят с общи усилия срещу ИД”, допълни политикът.

 

Ако това не стане, мир в Сирия така и няма да има, категоричен е той.

Западни политици и експерти и по-рано са изразявали становището около важността на участието на Русия в борбата против ИД на територията на Сирия. Например финансовият министър на ФРГ Волфганг Шойбле заяви за вестник Frankfurter Allgemeine, че Москва има ключова роля за уреждане на сирийския конфликт, а и  по проблема с бежанците.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;