Джефри Пайет САЩ Украйна uaПосланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет разчита, че Върховната рада тази седмица ще приеме законопроект, който ще даде старт на приватизацията на крупни държавни активи.

 

По-рано министерският съвет на Украйна продължи до 31 юли тази година срока за приватизацията на основните държавни активи. Министърът на икономическото развитие и търговията на Украйна Айварас Абромавичус по-рано отбеляза, че процесът на «голямата приватизация» в страната се отлага, защото Радата не е могла да приеме необходимия пакет от закони. В края на миналата година президентът на Украйна Порошенко призова Радата да ускори процеса на приватизация.

«Важно е Украйна да влезе в съответствие с международните стандарти по приватизация, това ще спре изтощаването на държавния бюджет от държавните предприятия. Тази седмица Радата има възможност да демонстрира привързаността на Украйна към модернизацията, реформите и борбата с корупцията», — написа Пайет в профила си в Туитър.

По-рано правителството на Украйна състави списък на обектите, които са държавна собственост, подлежащи на приватизация. В списъка влизат държавния концерн  «Укрторф», «Центрэнерго», Одеският пристанищен завод и редица енергийни компании.

Тагове: ; ; ; ;