Наришкин 0Спекерът на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин заминава във вторник на работно посещение в Египет, където планира да се срещне  президента на републиката Абдел Фатах ас-Сиси и председателя на парламента Али Абдел Алем.

 

Очаква се, че по време на визитата Наришкин ще вземе участие в церемонията по откриването на 48-и Международен панаир на книгата в Кайро.

 

Преди заминаването си Наришкин сподели пред журналисти, че Русия и Египет имат интерес напълно да възстановят отношенията си, в това число да възобновят авиообслужването между страните си, което беше спряно след терористичния акт над руския лайнер А321 над Синай, в резултат на който загинаха 224 човека.

 

«Нашите държави за заинтересовани от пълното възстановяване на отношенията ни, икономическите отношения, включително туризма и авиосъобщенията между страните ни. Но това ще бъде възможно само в случай на пълната гаранция за сигурността на нашите граждани», — каза той пред журналисти.

 

Спикерът на Държавната дума на Русия отбеляза, че страните продължават сътрудничеството си в областта на международната и регионалната сигурност, а също взаимодействието си в борбата с тероризма.

Наришкин ще бъде първият спикер от чуждестранен парламент, който ще посети египетския парламент по време на новата му сесия.

 

През 2012 година Египет нямаше парламент. Ролята на законодателна власт в този период се изпълняваше първоначално от временния президент на страната Адли Мансур, а поле от избрания от народа президент Абдел Фатах ас-Сиси. Бяха приети десетки нови закони. работата на новия парламент започна през 2016 година.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;