Газ Русия 1Еврокомисията е подготвила поправки към законодателството, които й позволяват да получи информация за търговските договори на «Газпром» в Европа. Това пише във вторник, 26 януари, «Коммерсантъ».

 

Изданието притежава два законопроекта, които трябва да се превърнат в базови за създаващия се енергиен съюз на ЕС. Един от документите е посветен на механизма за обмен на информацията за договорите в сферата на енергетиката, а вторият се отнася за промени в Директивата за сигурност на газовите доставки от 2010 година.

Ако бъде приет първият законопроект, на страните от ЕС ще им бъде забранено сключването на междуправителствени договори в енергийната сфера без одобрението на Еврокомисията. Документът ще обвърже всички членове на ЕС в рамките на три месеца да предоставят на ЕК информация за действащите междуправителствени договори.

 

Нововъведенията не се отнасят до търговски договори, във връзка с което Брюксел има намерение да задължи партньорите на всички доставчици на газ извън пределите на ЕС да предоставят данни за дългосрочните си договори. Трябва да се разкрие срокът на действие на договора, обемите на доставения газ и условията за прекратяването на договора.

 

«Ако група лица от доставчика имат договор с група лица от европейски купувач и такива договори гарантират повече от 40 % от потреблението на газ в съответната страна от ЕС, купувачът е задължен да се отчита не само ред местния регулатор, но и пред ЕК. От всички външни доставчици на газ този критерий се отнася само за доставките от «Газпром» за страните от Централна и Източна Европа», — отбелязва изданието.

 

Необходимостта от получаване на търговските договори ЕК обяснява със заплахата от прекъсване на доставките от Русия. Ако ЕК сметне, че договорът може да накърни доставките на газ, тя може да получи достъп до целия договор.

 

От 2012 година ЕС провежда по отношение на «Газпром» антимонополно разследване. Руският холдинг е заподозрян в злоупотреба с доминиращо положение на пазарите в Централна и Източна Европа и в нарушаване на антимонополното законодателство на ЕС.

 

През април 2015 година Еврокомисията изпрати на «Газпром» официален списък с претенции в рамките на европейското антимонополно законодателство. В отговор на обвиненията руският холдинг направи официално изявление, в което нарича претенциите на ЕС необосновани.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;