Вино 8Стотици заводи за производство на вино в Гърция са затворени, издигнати са черни знамена. Символичната акция на протест се провежда по призив на трите най-големи отраслови организации с настояване да се отмени новият данък върху виното.

 

През декември 2015 година бе въведен нов данък върху виното — 15 цента за бутилка с обем 0.7 литра и 20 цента за литър. Винопроизводителите счетат, че данъкът ще унищожи винопроизводството.

 

За първи път в съвременната история на Гърция винопроизводителите затварят заводите си в мирно време. Те разбират, че акцията им едва ли ще успее да промени решението на правителството.

 

«За първи път от десетилетия такива съвременни предприятия, като заводите за вино, произвеждащи един от основните гръцки продукти с уникална история и дял в икономиката, са принудени да провеждат подобен драматичен протест заради ирационалното и несправедливо решение на държавата», — се казва в изявлението на Националната професионална организация на винопроизводителите, Съюза на кооперативите във винопроизводството и Съюза на винопроизводителите в Гърция.

 

Делегация от представителите на отрасъла начело с президентите на трите организации имат намерениe да посетят парламента и предадат протестното изявление на правителството и партиите.

Винопроизводителите в Гърция ще подадат иск в Държавния съвет — едно от висшите съдилища в Гърция.

 

«Въвеждането на акцизния данък ще доведе до преориентация във вътрешния пазар, той заплашва съществуването на много винопроизводителни предприятия», — се казва в изявлението на винопроизводителите.

 

В отрасъла работят 200 хиляди семейства, в страната работят над 800 винопроизводителни предприятия, голяма част от които — 750 малки семейни предприятия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;