Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че 2016 година е повратна за изхода от кризата и за излизане на страната от опеката на кредиторите, а през 2021 година, когато ще се отбелязва 200-годишнината от революцията, ще бъде построена нова Гърция. Според него, лявото правителство задълго ще остане във властта и ще има успех.

 

Премиерът заяви това по време на речта си «Една година леви, една години битки. Вървим напред» на откритото политическо събрание в спортния комплекс по таекуандо. Комплексът, построен за олимпийските игри, беше пълен. Желаещите да посетят митинга бяха докарвани безплатно с автобуси от метрото.

 

Ципрас пристигна на мероприятието с един час закъснение. Той се появи в залата под гръмогласни аплодисменти.

 

«Борбата продължава»

 

«Твърдо вървим напред. Тази година ще бъде повратна за изхода от кризата, за края на опекунството (от страна на кредиторите). За пет години, към 2021 година ще създадем друга Гърция. Ние пишем историята на нашата борба. Ние се борим, за да приближим реалността към мечтите ни. Ние се борим, за да променим Гърция и Европа, за да победят силите, които са за аскетизма. Ще се борим. И ще победим», — заяви Ципрас.

 

Според него, надеждите и мечтите са не просто книжна теория, те трябва да се въплътят в живота.

 

«Променяме всичко в страната ни и в Европа. Ще приключим с шантажа на реакционните сили в Европа. Гордеем се с това, че стоим на краката си, че ще оставим в миналото режима на олигарсите», — заяви той.

 

«Европа вече не е тази, която беше преди година. Семената, хвърлени преди година, вече дават първите си плодове. В Португалия се появи прогресивно ляво правителство. Надяваме се, че и Испания ще има прогресивно ляво правителство на «Подемос», — каза Ципрас.

 

Той отново се застъпи за решението си да подпише меморандума за третата програма за помощ, отбелязвайки, че правителството е било под натиск шест месеца.

 

«Заплашваха ни с прекратяване на ликвидността, а когато не подписахме, започнаха да ни заплашват с излизане от еврозоната. Но вече свърши пет-годишното подчинение. Ние продължаваме да възстановяваме страната», — каза той.

 

Според него, тези, които говорят за лошия меморандум, са забравили за първия и втория меморандум, забравили са тяхното съдържание.

 

«Съглашението с кредиторите е изпълнено с трудности, включва тежки решения, но в его има перспектива за изход  от кризата. То не включва високо първичен профицит, който не е нещо друго, а жестоки икономии», — заяви премиерът.

 

Той обеща, че правителството ще постигне първата оценка за реформите от кредиторите и ще започне преговори за облекчаване на бремето от дълга.

 

Ципрас заяви, че няма да спрат опитите на консервативните сили да свалят неговото правителство, но увери, че опозицията няма да успее да стори това.

 

«Вие управлявахте 40 години, сега на власт ще бъдем ние — и тези четири години, и следващите. Ще се изморите да стоите в опозиция», — заяви той.

 

Цирас обяви готовността си към диалог за реформа в пенсионната система и социалните помощи.

 

«Открити сме за диалог и сме готови да проявим гъвкавост. Пенсионната реформа може да бъде подобрена, но ние сме длъжни да се движим напред, няма друг път. На всички е ясно, че в тази ситуация не СИРИЗА носи отговорността. Не нашето правителство доведе до спада на БВП с 25 %, но ние ще устоим», — каза Ципрас.

 

Според него, в страната с по-малко от 4 милиона активно население живеят 2.5 милиона пенсионер.

 

«Правим всичко, за да защитим нивото на пенсиите. Стараем се да бъдем социално справедливи. Решихме да натрупаме ресурси не чрез съкращения, а чрез неголямо увеличение на данъците на работодателите, което те за тяхна чест, споделят», — каза той.

 

Премиерът обеща да внесе необходимите промени в плановете за реформи, които да защитят представителите на свободните професии, учените, в това число младите хора, хората с низки доходи.

 

Ципрас обяви готовността си към диалог с фермерите, които няколко дена провеждат протестни акции, блокирайки с трактори пътищата.

 

«Отворени сме за диалог с фермерите, за да ги защитим. Всички знаят, че правителството се бори за фермерите. В движението на фермерите има такива, които получават хиляди евро помощи, докато в същото време има други, те са болшинство, които получават по-малко помощи, отколкото са разходите им. Ние сме тук, за да им дадем решение», — заяви премиерът.

 

Ципрас обеща да се проведе реформа в избирателното законодателство и да започне обсъждане на промени в конституцията.

 

«Ще се борим за изводите от първата оценка (на кредиторите). Готови сме с две законодателни реформи, едната по закона за развитието, другата по избирателната система, ще изпълним обещанията си. После ще преминем към обсъждане на конституцията, но НЕ за правото на безплатно държавно образование, а за суверенитета на народа», — каза той.

 

Той отхвърли обвиненията за това, че на държавни длъжности се назначават роднини на ръководители на управляващата партия.

Преди броени часове в медиите се появи информация, че 28-годишен лидер на младежката организация на СИРИЗА е назначил на извънщатни длъжности трима свои роднини.

 

«Първият акт на правителството беше съкращаване на извънщатните чиновници с 25 %. Правителството на СИРИЗА има 630 извънщатни сътрудници, правителството на Самарас — Венизелос имаше 1240», — заяви премиерът.

 

«Никога няма да виним лидера на опозиционната партия «Нова демокрация» Кириакос Мицотакис за неговия произход и семейство. Но ще се борим с неговите идеи и действия. В понеделник ще внесем закона за разделянето на държавната администрация. Възниква въпросът: ще го подкрепи ли реформаторът Мицотакис? Чакам отговор», — каза Ципрас.

 

Опозиционните партии рязко критикуваха правителството на СИРИЗА за тази година управление.

 

Лидерът на Комунистическата партия на Гърция Димитрис Куцумбас заяви, че правителството на СИРИЗА провежда буржоазна политика, но се опитва да я представи под лъжливата дилема за двуполярна система и нейните разногласия с буржоазните партии.

 

Дясната партия «Нова демокрация» и СИРИЗА, въпреки различията си, имат една и съща стратегия, която потъпква хората. Те имат една и съща цел — капиталистическа печалба за капитала. Правителството продължава антинародната политика точно така, както правеха правителствата на «Нова демокрация» и ПАСОК», — заяви Куцумбас.

 

«Нова демокрация» заяви, че икономиката на страната се е върнала към рецесията, тенденцията за понижаване на безработицата е прекъсната, страната е в крайна сложна ситуация, реалната икономика е в рухнала, дълговете на правителството пред частните сектори са нараснали, страната се нуждае от допълнително финансиране от страните партньори, което предизвиква нуждата от нов, извънредно болезнен мораториум.

 

ПАСОК припомни 20-те обещания на Ципрас, които той даде по време на влизането си в парламента.

 

«Няма да коментираме нищо друго. Нека всички граждани сами съдят по думите и делата на премиера», — заявиха от ПАСОК.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;