Олег Пешков 4Бойците от Сирийското народно опълчение, участващи в бойните действия срещу терористичните групировки в северната част на провинция Латакия, носят фланелки с образа на загиналия руски летец от сваления Су-24, подполковник Олег Пешков, съобщи командир от опълчението.

 

«Няколко наши момчета, участващи в настъплението в северна Латакия, облякоха тениски с портрета на подполковник Олег Пешков. В памет на геройски загиналия командир на сваления точно тук (в северна Латакия) Су-24», — допълни командирът.

 

Той не уточни как опълченците са били снабдени с тениски с образа на руския пилот. Командирът допълни, че подкрепя напълно действията на подчинените си.

 

По-рано стана ясно, че сирийската армия с подкрепата на отрядите на народното опълчение е върнала контрола си над град Ар-Рабия в провинция Латакия.

 

Руският Су-24 бе свален от турски F-16 над сирийска територия и падна на четири километра от границата с Турция. Президентът на Русия Владимир Путин нарече това «удар в гърба от страната на помагачите на терористите».

Анкара твърди, че Су-24 е влязъл в нейното въздушно пространство.

 

От Министерството на отбраната на Русия подчертаха, че руският Су-24 не е нарушавал турското въздушно пространство.

В същото време, според източник, близък до Белия дом, Вашингтон все пак счита, че руският Су-24 е бил свален над територията на Сирия.

 

Пилотът на Су-24 Олег Пешков по време на катапултирането си беше застрелян от земята от турски тюркмени. Спасеният щурман Константин Мурахтин съобщи, че самолетът не е пресичал границата с Турция, както и не е получават никакви предупреждения от турските ВВС.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;