ЦРУОперацията на ЦРУ на САЩ за въоръжаване на въстаниците в Сирия зависи от Саудитска Арабия, пише The New York Times, позовавайки се на представители на Белия дом.

 

Вашингтон и Ер-Рияд през 2013 година са се договорили за съвместна секретна операция, която да подготвя сирийските въстаници.

 

Отбелязва се, че задължението на саудитите било да доставят въоръжение и финанси, а сътрудниците на ЦРУ да обучават въстаниците как да боравят с оръжието.

 

Зависимостта на САЩ от импорта на нефт започна да спада, а след нея и връзките между Вашингтон и Ер-Рияд. Освен това, американците започнаха сближаване с Техеран.

 

«Но съюзът между тях остава, поддържат го парите на саудитите и общите интереси», — отбелязва изданието.

 

NYT пише, че генералният директор на службата за общо разузнаване на Саудитска Арабия през 2012 година е дал заповед саудитските агенти да закупят от » Източна Европа хиляди автомати Калашников и милиони бойни комплекти за сирийските въстаници».

 

ЦРУ оказало на саудитите помощ в някои покупки, в частност при огромния договор с Хърватия през 2012 година.

 

«Самите САЩ по това време са били в голяма част «извън играта», предоставяйки по разпореждане на Белия дом нелетална помощ на въстаниците», — отбелязва изданието.

 

По-късно президентът на САЩ Барак Обама дал одобрение ЦРУ да въоръжи и тренира въстаниците, пише изданието.

 

Припомняме, че опозицията в Сирия заяви, че убийството на лидера на «Армията на исляма» Захран Алуш е сериозно събитие и ще се отрази върху сирийския политически процес.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;