Американският съд осъди на затвор моряк, който разпечатал секретна информация от компютър със специален достъп. За извършеното военния получил от заинтересованата компания дребна електроника и неголяма сума за джобни.

 

Процесът за корупция във ВМС на САЩ показа, че достъп до секретната информация на американските военни може да бъде получен срещу малка сума пари и няколко електронни джаджи, пише военното издание Stars and Stripes.

 

В четвъртък миналата седмица американският съд осъди на 27 месеца затвор военнослужещия Даниел Лайог, един от участниците в крупния корупционен скандал, парализирал ВМС на САЩ през 2013 година. Лайог е бил признат за виновен за получаване на подкуп от сингапурската компания Glenn Defense Marine Asia, която в продължение на 25 години обслужвала американските военни кораби в Индийския и Тихия океан, пише изданието.

Според данни от обвинението, чрез подкуп компанията е получила договори минимум за 20 милиона долара.

 

Изданието нарича делото само малка частица от схемата.

 

«Но именно събраните доказателства по случая Лайог изкарват на бял свят това, колко лесно и нагло се осъществяват подкупи, в това число колко лесно се крадат тайни, колко години никой не е бил уличен в престъпление», — признава изданието.

 

В продължение на три години морякът е предоставял на Glenn Defense Marine Asia данни за движението на корабите, за пристанищата, на които те акостират, за търговските предложения на конкурентите и данни около обслужването на кораба. Тази информация Лайог разпечатвал от специален компютър на кораба, където служил. Доколкото всички документи в стаята били със секретен достъп, те трябвало да бъдат разпечатвани само на розова хартия. Лайог ги прикривал с лист обикновена хартия и незабелязано ги изнасял на сушата.

 

За услугите си мъжът получавал дребна електроника: телефон, планшет, видеоприставка, ноутбук и фотокамера, а от май 2012 година ежемесечно му плащали по 1000 долара в плик.

 

По делото Glenn Defense Marine Asia ще бъдат осъдени още седем човека, които са признали, че компанията ги е снабдявала с проститутки, плащала е хотелите им на пристанищата, ресторантите и им е давала крупни суми.

 

Обвинения в корупция са повдигнати и над редица чиновници от Пентагона, разследването продължава.

 

Шефът на Glenn Defense Marine Asia Леонард Глен Франсис е признат за виновен през януари 2015 година.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;