Великобритания 1Сътрудничеството на Русия с Великобритания и другите западни страни ще позволи не само ефективна борба с терористичната групировка Ислямска държава, но и решаването на редица други проблеми в Близкия Изток, заяви членът на международния комитет на палатата на общините от Великобритания Даниел Качински.

«В миналото обединихме усилията си, за да унищожим фашизма. ИДИЛ — това е същият фашизъм, бойците от ИДИЛ правят същото — убиват, измъчват, изгарят, насилват. Налице е явна възможност за Русия и Европа да работят заедно над унищожаването на ИДИЛ. Трябва да се отнесем към това като към проект от сферата на военното и логистичното сътрудничество. Ако Русия и НАТО не си сътрудничат, резултат от това е халифатът, който ще се разпространи не само в Турция и Гърция, но и ще се приближи до Кавказ. Сега има уникална възможност за Русия и Европа да забравят за разногласията си и заедно да се борят срещу ИДИЛ. А съвместната работа ще създаде мостове за решаване на други проблеми», — отбеляза парламентаристът.

 

Според него, Русия и Великобритания имат опит и връзки, които могат да засилят ефективността в съвместната си работа.

 

«Никой не обръща внимание върху това, че руският натиск върху президента Башар Асад го застави да се откаже от химическото оръжие. Русия има значително по-голямо влияние над Асад от другите западни страни. И Техеран има голямо влияние. А ние имаме по-добри отношения със Саудитска Арабия от Русия. Това трябва да се използва не само за сирийското регулиране, но и за решаването на други проблеми. И ако постоянните членове на СБ към ООН —  Русия, Великобритания, Франция и Америка — успеят да работят заедно, всяка страна може да допринесе за общото», — убеден е Качински.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;