Народът на Черна Гора показа сила на духа и решителност да отстоява свободата си. Мощната протестна вълна обхвана страната с нова сила, след като черногорци разбраха, че няма на кого да се надяват, още повече на несменяемата власт в лицето на Мило Джуканович.

Днес 25 януари, в столицата Подгорица, в черногорския парламент протича гласуването за вот на доверие към правителството на Мило Джуканович, като едновременно с това тече и мощна антиправителствена демонстрация с искания за оставка.

 

 

3

 

Протестите в Черна Гора не стихват от септември миналата година. На 25 октоври 2015, след бруталното разгонване на протестиращи при поредната антиправителствена демонстрация, десетки души бяха ранени при сблъсъци с полицията. Тогава около 30 хиляди излязоха на улиците за да поискат оставката на Мило Джуканович, като опитаха да проникнат в сградата на парламента. Западните медии замълчаха протеста, а тези които все пак го споменаха, значително занижиха числото на излезлите протестиращи.

 

След като на 2 декември  2015 Черна Гора, официално получи покана за встъпване в агресивния блок на Нато, протестите избухнаха с нова сила вече в две направления : антиправителствени протести- срещу управляващата власт, която доведе страната до страшна криза, срещу растящата корупция по върховете на властта, и антинатовски- срещу опитът на правителството да въвлече страната в Нато против волята на народа.

Отчаяната битка, която поведе народа на Черна Гора, среща подкрепата на обикновените хора от страните съседи на Балканите.

 

Може би този път Балканите ще успеят да се противопоставят на чуждото влияние? Може би ще станем свидетели на раждането на Балкански фронт, който ще успее да отстои правото си на избор?

Ще следим ситуацията отблизо, но  едно е ясно- народът на Черна Гора протестира и иска да бъде чут, позицията му е ясна и категорична- не иска да робува на чужди интереси, не иска в Нато и не иска власт, която не се съобразява с мнението на народа.

 

 

Припомняме, че България, която се явява член на Нато, повече от година провежда антинатовски демонстрации и настоява за излизане от военния блок, докато управляващите демонстрират лоялност и възхваляват членството. Подобна ситуация между народ и власт: в Черна Гора правителството иска да постигне членството в алианса, въпреки волята на народа, а в България народът настоява за излизане от Нато.

Възможно ли е усилията на народите в двете страни да се обединят, и  да устоят на западния натиск, щом правителствата не могат да се справят?  Събуждането на Балканите, ще се превърне в най-страшния сън на САЩ и Нато.

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;