Кале ФранцияДемонстрацията в подкрепа на мигрантите във френския град Кале, събрала около 2 хиляди човека, завърши с това, че около 200 мигранти в събота вечерта нахълтаха в пристанището, а някои успяха да проникнат в британски кораб, в резултат на което портът прекрати работата си.

«Около 50 от 200-те мигранти, които влязоха в порта се качиха на външната палуба на кораба Spirit of Britain», — съобщи за агенция Ройтерс заместник шефът на департамента Кале Дени Годи.

 

Някои мигранти отказаха да напуснат палубата на кораба доброволно. От кораба ги изкара полицията, която при необходимост използва сила, добави Годи.

 

Представителят на британския корабен оператор P&O Ferries, който е собственик на кораба, заяви, че портът все още е закрит. Мигрантите не са успели да проникнат вътре, моряците от кораба са затворили вратите, за да спрат достъпа на мигрантите до палубата.

«Близостта на лагер с безпрецедентен брой мигранти прави невъзможно гарантирането на сигурността на инфраструктурата на порта, независимо от финансовата подкрепа на държавата», съобщи за Франс Прес директорът на порта Марк Пуасесьо, добавяйки, че лагерът трябва да бъде пренесен на друго място.

 

Нелегалните мигранти, живеещи в северна Франция, търсят каквато и да е възможност, за да пресекат Ла Манша и да се окажат във Великобритания. В момента в Кале, където започва Евротунела, се намират няколко хиляди мигранти. Техният брой значително нарасна в последно време. Голяма част от мигрантите са от Еритрея, Судан и Сомалия.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;