Съдейки по паниката в ЕС заради кризата с бежанците и  вероятното излизане на Великобритания, можем да кажем, че стратегията на ЕС се провали, пише Саймън Хефер за  The Telegrah.

Държавите в ЕС са раздирани от спорове по повод регулирането на бежанската криза. Все по-разпространено е становището, че политиката на отворени граници е завършила, но възниква въпросът, ще успее ли ЕС да преживее отказа от таза политика. Нещата са доста мрачни за ЕС, защото се задава нова икономическа криза.

На този не е известно, ще съдействат ли тези фактори за излизането на Великобритания от ЕС, но е ясно едно: ако ЕС не успее да преодолее миграционната криза,то излизането на Великобритания от ЕС със сигурност няма да го преживее. Очевидно е, че изискванията на Великобритания са допълнителни проблеми за европейските власти. В същото време премиерът Дейвид Камерън вероятно разчита, че промените в европейските възгледи върху миграционната политика ще се възприемат от избирателите му като негов триумф. Но трябва да се отчита фактът, че ако Великобритания остане в състава на ЕС, то тя трябва да си подели с него бремето на кризата и да приеме част от бежанците. Нещото, което най-много дразни британците е това, че европейските власти ще налагат и диктуват волята си, пише изданието.

 

Тагове: ; ;