Молдова nКишинев продължава репресиите си срещу руските медии, пореден обект на депортация този път са журналистите от православния канал «Цариград».

 

На 23 януари сутринта снимачната група на руската телевизия «Цариград», в която влизат кореспондентът Иван Колесников и операторът Сергей Краснов са били изведени от сътрудници на молдовските спецслужби от хотела им в Кишинев, отведени са до аерогарата и да принудени да излетят за Москва с полет на «Аерофлот».

 

След завръщането си в Москва кореспондентът Иван Колесников обясни, че групата е пристигнала в Кишинев  в четвъртък на 20 януари за интервю с епископ Белцки от Православната църква на Молдова.

«Във връзка с заетостта на владиката ни помолиха срещата да се отложи за събота. Хотелът, в който се настанихме, се намира в центъра на Кишинев. Когато на улицата пряко под прозорците ни се изсипаха хиляди хора, ние излязохме, за да направим няколко кадри, които по-късно да използваме, за да пресъздадем атмосферата в града», — съобщи Колесников.

 

Православният канал е петият руски телевизионен канал, чийто журналисти са депортирани от Молдова.

Молдова jpg

Миналият четвъртък представителите едновременно на четири телевизионни канали и редица други руски медии са получили забрана да пресекат границата на аерогарата в Кишинев и са били заставени да напуснат Молдова. Журналистите от ВГТРК, Първи канал, телевизия LifeNews, операторът на РЕН ТВ и кореспондентът на РИА Новости са били изгонени от Молдова. По-рано прессекретарят на гранична полиция поясни, че няколко журналисти от Русия не са били допуснати в Молдова, защото не били посочили целта на посещението си в страната.

 

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков квалифицира случващото се като нарушаване свободата на словото от страна на властите в Молдова и нарече тази позиция неприемлива.

 

На свой ред официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова на брифинг констатира опитите на молдовските власти да попречат за независимото отразяване на протестите на опозицията като «още едно нарушение на Кишинев на нормите на международното право в областта на човешките права, свободата на словото и фундаменталните принципи на демократичното общество».

 

Десетки хиляди граждани на Молдова вече няколко дена протестират в центъра на Кишинев, настоявайки за разпускане на парламента и обявяване на предсрочни парламентарни избори.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;