ДНР Пушилин 4Украинската власт се намира в криза във връзка с решенията за мирното регулиране на кризата в Донбас, затова центърът на вниманието се пренася върху формата САЩ-Русия, заяви политическият представител на ДНР за минските преговори Денис Пушили.

 

По-рано той заяви, че за промяната на позицията на Киев под натиска на САЩ по въпросите за регулирането на украинската криза може да се съди от поредния рунд мински преговори на 27 януари.

 

«Може да се говори за криза в управляването и владеенето на ситуацията от страна на Киев. Има изявления и намерения на президента на Украйна, които си остават само на думи, защото нито едно от тях не беше изпълнено. Сега залагаме големи надежди на нормандския формат — Русия — САЩ», — цитира думите на Пушилин Донецката новинарска агенция.

 

Пушилин отбеляза също, че по време на предстоящата среща в Минск ще стане ясно «способен ли е Западът в лицето на САЩ да оказват влияние не само на думи, но и на дела по отношение на Украйна».

 

По последни данни на ООН, жертви на конфликта в Украйна са над 9 хиляди човека. Въпросът за регулиране на ситуацията в Донбас се обсъжда и по време на срещите в Минск на контактната група, която от септември 2014 година е приела вече три документа, регламентиращи стъпките за деескалация на конфликта, в това число за примирие. Но и след минските съглашения за примирие продължават престрелкие между страните в конфликта.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;