Националната банка на Украйна: Пенсионерите са виновни за сриването на гривната

Бедност Украйна aВалерия Гонтарева, шеф на Националната банка на Украйна, обвини украинците, на които не им стигат парите за храна, в изнасянето на крупни суми извън граница.

Тя обясни колебанията на курса на гривната със сезонните фактори, които предизвикали проблемите на украинката разменна монета на валутния пазар.

 

Според Гонтарева, много жители на страната са почивали в задгранични курорти по време на януарските празници и са харчели там средства от сметките си. Освен това, държавните служители и пенсионерите предсрочно били получили заплатите и пенсиите са в края на 2015 година.

 

Струва си да отбележим, че жизненото равнище на Украйна стремително пада, затова хората икономисват чрез продуктите за храна, които потребяват. Украинците са признати, според световни статистики, за едни от най-нископлатените работници в света.

 

«Главният ни проблем е паниката. Затова моля всички да се успокоят. Моля всички да разберат какво сега правим в Давос. Ние рискуваме. Дори този курс, който е заложен в бюджета, не е реалистичен, рисковете растат», — заяви Гонтарева.

 

Експертите от британското издание The Economist признаха украинската икономика за най-слабата в света. Девалвацията на гривата е 48.7 % — най-слабата валута в Европа. Установен е и рекорден ръст на потребителските цени в Украйна за 20 години — 43.3 %.

Коментари:

Зареждане ...