Кишинев Молдова 9Полицията в неделя отцепи всички административни сгради в центъра на столицата на Молдова във връзка с протестите на опозиционните леви сили — Партията на социалистите и «Нашата партия», а също и дясноцентристката платформа DA, предават молдовските медии.

Както заявиха организаторите на протеста, очаква се, че на митинга ще се съберат над 100 хиляди човека от цялата република.

Исканията на протестиращите не са променени. Те както преди са против избраното правителство на Павел Филип, за разпускане на парламента и за провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Понастоящем хората продължават да се събират в центъра на Кишинев за участие в протестния митинг. Той ще премине без партийни символи. Звучат лозунгите «Ние сме народът», «Предсрочни избори», «Ние сме сила!».

От сряда в Кишинев има масови протестни акции на привърженици на лявата опозиция — Партията на социалистите и «Нашата партия», както и на дясноцентристката платформа DA.

В първия ден, веднага след избирането на правителството, между протестиращите привърженици на DA и полицията, охраняваща сградата на парламента, избухнаха сблъсъци около един от входовете на сградата.

В резултат няколко десетки протестиращи от DA нахлуха в парламента. По време на сблъсъците пострадаха 31 човека, в това число 27 полицаи, 11 от които бяха настанени в болница.

Тагове: ; ; ; ; ;