САЩ ракета минитмен ядрена 80Източник от ВВС поясни, че произшествието не е било заплаха за сигурността на населението, а повредената ракета е била отстранена от бункера, предаде Associated Press. 

 

Става дума за междуконтиненталната балистична ракета Minuteman 3, която «е била в неработещо състояние» по време на провеждането на регулярната диагностика. Ръководителят на дежурния екип специалисти «не е следвал по необходимия начин техническите инструкции» по време на търсене на неизправностите и е «повредил ракетата».

 

Според представителя на ВВС, този специалист «не е притежавал необходимото ниво на подготовка», за да предвиди последствията от своите действия.

 

Ракетата струва 1.8 млн долара.

 

Според данни на АР, американските власти са започнали разследване на ситуацията около повреждането на ракетата. Трима военнослужещи са били лишени от правото на достъп до ядреното оръжие.

 

Инцидентът се случил на 17 май 2014 година, но информацията за него станала достояние на обществеността едва в петък. Както се съобщава в краткото изявление след резултатите от разследването, обслужването на ракетната установка се е осъществявало от 320-ти ракетен ескадрон от 90-та ракетна част на ВВС на САЩ.

 

Подробности за инцидента не се съобщават, защото са секретна информация, която не е предназначена за широката публика.

 

През ноември-декември 2014 година се съобщи за серия скандали във военните бази с ядрено оръжие на САЩ. Както стана ясно тогава, офицери от стратегическите обекти в щатите Северна Дакота, Монтана и Уайоминг грубо са нарушавали инструкциите при бойно дежурство, преписвали са при изпити и са били уличени в употреба на наркотици.

САЩ минитмен ракета ядрена

Преди това военните от САЩ по време на учения не успяха да предотвратят завземането на ядреното оръжие.

 

Според Guardian, през 1961 година самолетът В-52, на чийто борд са се намирали две водородни бомби «Марк-39», се е развалил във въздуха. Инцидентът едва не е довел до взрив над Северна Каролина.

Тагове: ; ; ; ; ; ;